Társasági élet a magányosság ellen

magdi.jpg

Tóthné Takács Magdolna 1945-ben született Szombathelyen. Közgazdasági, valamint Építőipari Technikumot végzett, aktív éveiben előbb építész szerkesztőként, majd statikus szerkesztőként dolgozott. A rendszerváltozás után pályát módosított, az ING képviselője lett, főtanácsadóként vonult nyugdíjba.  Özvegy, egy fiú édesanyja, és három gyermek nagymamája. Jelenleg a balatongyöröki Társaskör vezetője.

 

Korosztályom tagjaként azért indulok el az önkormányzati választáson, mert szeretném fellendíteni az ezüstnemzedék társasági életét. Azt tapasztalom, hogy településünkön sok az egyedül élő, társtalan ember, ha van is családjuk, gyermekeik, rokonaik messze vannak, így igényelnék az olyan közösségeket, ahol elfoglaltságot, őket érdeklő programokat találnának, és baráti szót hallhatnának.

A statisztika szerint Balatongyörökön az inaktív korú lakosság számaránya közel 40 százalék, ami mintegy 500 főt jelent, ezzel a kérdéssel tehát foglalkozni kell.

 

Évek óta vezetője vagyok a balatongyöröki Társaskörnek, érzek magamban késztetést és elég energiát arra, hogy többet tegyek ezekért az emberekért.

Terveim között szerepel, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő valamely épületben helyet keressünk az idősek napközi otthonának. Ahhoz, hogy pontosan körül tudjuk határolni a korosztály problémáit, szükségesnek tartom egy felmérés elkészítését azokról a területekről, ahol segítségre szorulnak. Elképzelhetőnek tartom egy információs telefonszolgálat létrehozását, ahol az egyik oldalról az igényeket gyűjtjük össze, másik oldalról pedig az önkéntes felajánlásokat a segítségnyújtásra. 

Úgy érzem, hogy megválasztott képviselőként hathatósabban tudnám képviselni az idősebb emberek érdekeit a testületben is.

 

Az idős kor nem egyenlő a betegségekkel. Ez azonban csak úgy érhető el, ha mozgásban tartjuk önmagunkat. Szeretném bővíteni a nekik szóló sportválasztékot, jómagam például hetente nordic walking-ot vezetek. A környezetünk számtalan sportolási lehetőségre alkalmas, éljünk vele!

 

Sok gyerek nagyszülő nélkül nő fel, sok nagymama és nagypapa pedig attól szenved, hogy ritkán látja az unokáit. Kár lenne veszni hagyni azt a tudást, amit utóbbiak egy életen keresztül felhalmoztak. Kész terveim vannak arra, hogyan kovácsolhatnánk a hátrányból előnyt, hogyan erősíthetnénk a nemzedékek közötti szolidaritást. Szükség lesz a polgármester és a képviselőtestület segítségére, hogy felélesszük a falukert hagyományát, ahol a közös munkálkodás közepette a fiatalok régi történeteket ismerhetnének meg, az idősebbek pedig a modern világ szokásait, eszközeit, nyelvezetét.

 

Október 13-án szavazzon a közösségépítésre, a generációk kézfogására!

 

Tóthné Takács Magdolna

süti beállítások módosítása